Fölning

"Fölninsplatserna låg avskilt men på en plats med god uppsikt över omgivningen. Stona fölade också ofta i en sluttning, vilket även tamstona gör om de har möjlighet. Sluttningar som lutar mot vatten, te x en å, bör man stänga ifrån i hagar där ston ska föla. De nyfödda fölen kan annars rulla ner i vattnet och drunkna, när de försöker resa sig."
Margareta Rundgren-Hästens Biologi

Vi hade Margareta som föreläsare i höstas å då berättade hon detta.Jag tyckte det var väldigt lustigt så jag var bara tvungen att dela med mig om detta. Råkade nämligen hitta detta i en bok nu jag sitter här å pluggar.

Kalla fakta...

Den veterinär,Göran Åkerström, som föreläste för oss i torsdags och som vi hade våran dissektionövning med,ska vara med i kalla fakta på söndag!Det handlar om travet och då skulle han sitta med som en faktagranskare,eller hur man ska säga.
Erkänn coolt!Man har nästan en kändis som lärare.Då fattar man hur duktig han är som sitter med i ett program och bekräftar fakta,han är ju erkännt duktig då!

Knôkat!

Nu börjar det bli knôkfullt i mitt huvud!!I tisdags hade vi skrivning på hästen anatomi å fysiologi,så jag tryckte in allt i huvudet vi skulle kunna.Jag hoppas det gick bra!
Både igår och idag hade vi föreläsningar.Det som vi hade idga ingår i en dugga vi ska ha på måndag plus att vi ska ha på det vi hade i måndags och lite andra föreläsningar.Nu är det knôktaktiken som gäller!
Imorgon ska jag dissekera hästben,på det som vi hade föreläsning idag.Kommer bli intressant!
Ni får ursäkta att jag låter lite förvirrad,men just nu känns hjärnan som en burk med äppelmos...
Så nu e det nog dax att dra sig hemåt...

(dugga=föreläsarna skriver tre frågor var som ansvarig lärare sätter ihop till ett prov.)

Shit,vad det är jobbigt...

...att plugga! Även om det är väldigt intressant.Det handlar ju trots allt om hästen,det är ju sådant jag vill kunna.Men när det är under tvång spelar det ingen roll hur intressant det är det blir ändå jobbigt å läsa å lära!
Så nu ger jag upp för stunden å går ut till hästen!:)Borde ängna lite tid åt min sambo Max(hunden) med...:P

Men det blev ju lyckat i alla fall!

Idag har jag och Johanna haft våran hästskötarkurs för vuxna nybörjare,inga barn var välkomna. Det var fyra tappra mammor som kom.De var mer eller mindre rädda för hästar.Men alla överlevde dagen och var nöjda.
Då det var så få anmälda hade vi tänkt och komprimera dagen och sluta vid två-tre tiden och inte hålla på tio-fyra som planerat.Ja ja,tanken räknas ju i alla fall...Vi höll på till fyra.Jag som hade hoppats på att få komma hem tidigare...
Jag och Johanna varvade dagen med terori och praktik och avsluatde dagen med att de fick pröva på med att rida,ledas runt i paddocken av varandra.Vilket de var mycket nöjda med.
Så nu hoppas vi att de säger hur undarbart bra det var på kursen och nästa gång vi ordnar det här så blir knôkfullt!

Igår var jag på Solsting och Snedsprång,Stefan och Christer på Lisebergsteatern. Alla som känner mig vet ju hur mycket jag gillar Stefan och Christer!
I veckan ringde Caro till mig och frågade om jag ville följa med på det.Sååå snällt!!:)
Hennes pojkvän kunde inte följa med,och hennes farmor å farfar som bjöd på detta tyckte det var synd att inte biljetten användes.
Jag jobbar vanligtsvis fram till 15.30 å då skulle vi vara inne på Liseberg.Men Caro var så himla snäll att hon kom till stallet och hjälpte mig med det sista så vi kunde sticka tidigare.
Och som jag misstänkte var den bra!Dag Otto,brevbäraren,gör ju ett stort jobb!Den skulle inte vart lika bra utan honom.
Dag Otto skulle passa mig utmärkt att ha som man...;)

Förra helgen...

Såg att Maria tyckte att jag skulle berätta om förra helgen. Och nu tänker jag göra det, hade tänkt att göra det tidigare...

Förra fredagen den sjunde November så fyller min kompis Caro år och även min kusin Erika.
Så på fredagen var jag bjuden på tjejkväll till Erika. Köpte med mig en liten present och åkte dit. Det blev en mycket trevlig kväll med mycket prat och underbart god mat!
Var hur kul som helst å träffa Erika för vi träffas inte så ofta numer för hon pluggar i Halmstad och jag i Skara. Med andra ord blev det en del plugg prat.
Flera av de andra tjejerna fortsatte sin kväll med utgång men jag var så tråkig att jag tackade för mig å åkte hem.

På lördagen var det dags att fira Caro.Fast det visste hon inte om.
För det var såhär.Att hennes pojkvän Tom hade flera veckor i förväg ringt å frågat om jag ville följa med på cabaret Cartwright på kajskjul 8 med galenskaparna och aftershave.Men jag fick inte säga något tll Caro för det skulle bli en överraskning.
Vet ni hur svårt det är att hålla sig?!Hur nära jag var att säga till henne att jag precis pratade med din pojkvän å han sa...
Men iaf gick allt bra hon fick aldrig veta något.Hon hade fått order att vara ordning en speciell tid å så tog de taxi in till GBG.Och när de anlände så stod jag och maria där och väntade.Hihi snacka om att hon blev förvånad å glad av att se oss där!
Kvällen blev mycket trevlig!Det började vid sju å höll på till ca 11.30,många skratt blev det och det ingick trerätters också så mätta blev vi.Otroligt duktiga är dom,hur de kommer på allt å kommer ihåg.
Caro fick en tjejkväll av mig,Maria å Louise.En helkväll.
Kompisen Jonas hade också fyllt år nyligen,så han fick också present.Tre stycken sprayflaskor med bilvårdsprodukter som min far säljer.:)Vilken fantasi man har....
Sen fortsatte vi vår kväll på hotell Gothia,på baren på neder våningen.
Hade egentligen tänkt å åka hem då kvällen var slut, men jag har mitt rum med säng i hos Caro å Tom hängde jag med dit istället.:) Caro sa att det gick bra!
En mycket lyckad kväll tycker jag!

"Ridlärare"

Nu är det bestämt.Jag tar över Johannas två ridgrupper på lördagarna!Så jag blir ridlärare, eller vad man nu ska kalla det, från och med nästa lördag...Inga mer lediga lördagar för min del.Men det här kommer bli kul!
Det är ju bara två grupper så det är ju inte så värst mycket. Det är intergrerade grupper.Det vill säga både personer med handikapp och utan handikapp som rider i grupperna.
Så först på dan har jag lektioner sen fortsätter jag som vanligt att hjälpa Lolo med hennes HK-grupper.Pengar behöver man ju nu när man är student!

Igår var Lillemor och hennes arbetskamrat Lotta från deras ridklubb och gjorde ett studiebesök på våran klubb.Tror att de tyckte att det va intressant...Vilket känns bra och höra!I alla fall när de har åkt ca drygt två timmar för att komma till oss.

Nu ska jag kila in i huset till päronen och äta middag!GOTT!
Sen ska jag åka till affären och köpa lite sallad till våran hästskötarkurs för vuxna som jag och Johanna ska ha på söndag.Det tråkiga med denna kurs va att vi inte fick så många anmälningar.Men vi bestämde att köra ändå.Vi ska göra det så trevligt,kul å bra att alla ångrar sig att de inte anmälde sig!:P

Ha en fortsatt trevlig fredag kväll!

Mina ensamma dagar är slut...

Har ju berätta att det är en inneboende till i lägenheten.Men nu blir det ytterligare två till!
En klasskamrat,som läser till ridinstruktör, och en annan tjej som bodde där förra året. Jag träffade henne för ett tag sen när hon bodde i lägenheten en vecka för att det var fullt på vandrarhemmet,en trevlig tjej.Hon går också på BYS precis som jag.
Ridinstruktör tjejen letede efter ett nytt ställe att bo på,fort, så jag tipsade henne om min lägenhet där det fanns ett rum.
Hon tog det direkt.

I veckan har vi nu lärt oss att se så att sadeln ligger rätt på hästen. Vi hade både teori och praktiska övningar. Det här var verkligen något jag länge har velat att lära mig, så det här var kanon! Inte för att jag nu är expert men jag vet lite om vad jag ska kolla på.
I dag hade vi föreläsning om avmaskning och fölning. Det var också kanonbra,för nu är det mycket nya rön om hur man ska avmaska eller inte. Så nu har jag väl lite bättre koll...
Fölning vet jag inte så mycket om,men nu vet jag lite mer.;)
När föreläsningen var över för dagen var jag tvungen och fråga veterinären om hon jobbat på stuteri Ljungstorp och det hade hon.
Stuteri Ljungstorp var ett av de ställen jag hade praktik på när jag gick i gymnasiet. Kul att ha henne som föreläsare, för henne har man ju sett in action!Hon är verkligen bra!

Hej svejs!

Fy vad irreterande!

När man kör i två timmar till skolan för att ha kursintroduktion i ca två timmar.Men väl där så håller den på i 45 min!Då kändes det riktigt onödigt å åka upp! Vad ska man göra nu då?!Måste iför sig handla lite mat...Kanske åka å förpesta tillvaron för Stina lite sen...
Men nu fick vi veta när våran första tenta å dugga blir.Hjälp!Hoppas d går bra.
Annars låter det som att det kommer bli en väldigt intressant kurs.
Med dissekera hästben(har redan gjort d,men kan bli kul igen),å lära oss å linda ben(haft lektioner id me,men bra å repetera),å redan imon blir d lektioner i se så hästens utrustning sitter bra.Sen så blir d massa annat spännande med avmaskning å hästens tänder mm!
Nu så e d en tjej till som ska bo i lägenheten...:S Hoppas hon e bra.Samtidigt som det blir väldigt kul å inte behöva bo själv i stora lägenheten så känns d lite jobbigt att inte vara själv.Kan ni förstå vad jag menar?!

I helgen tänkte jag ha en tjejmiddag,men då det inte var så många som kunde komma eller kunde komma senare blev det ingen middag.Utan istället blev det en mysig kväll bestående av fem pers. Angelica å jesper, Sandra, Emma å så jag.Vi tänkte väl spela spel, men istället satt vi å tjôta, drack vin å åt lite tilltugg. Mycket mysigt!

Äsch nu måste jag åka å handla!Magen låter så konstigt...:P
Höres!

Tömkörning!

Nu har det snart gått två veckor sen jag var iväg å tömkörde för Anders Eriksson i Skara.Och nu tänkte jag berätta om det,bättre sent än aldrig.:P
Åkte upp med Gina till Skara på söndagen.Pappa å syrran åkte me.Pappa körde för d va något fel på våran transport,så han tyckte att det va bäst så.Omtänksam Pappa.
När vi kom fram till Stina å Danny,det var där jag skulle ha Gina i veckan, så blev vi bjudna på kaffe å kaka.Mmm gott!
Gina fann sig väl till rätta.Väl i min lägenhet,när pappa å Emma åkt.Så stupade jag i säng efter en lång dag.

På måndagen va jag hela dagen i skolan å tänkte rida när jag slutat,men då hann d bli mörkt å så blåste det.Så Gina va orolig,så jag sket idet.Å åkte me Stinas mamma Britta bort till deras lilla hus som de bor i nu medans Britta renoverar deras stora hus.Där blev jag bjuden på middag.Gott!Det var nästan något som blev till en vana denna vecka,varje gång jag kom till hästen så blev jag bjuden på mat eller kaffe/te.Blev bortskämd denna vecka.
I dag så började tömkörningen för Anders,med att han hade föreläsning om hästens förutsättning för arbete.På onsdag skulle jag få tömköra för honom.

På tisdagen kom Anna stinas syster upp till Skara.Hon hade blivit sugen på att komma upp å rida på Stinas ponny Pontus medans jag va där.Det roligaste va att hon bara sagt till mig att hon skulle komma,så det blev en överaskning för de andra.
Mörkt hade det hunnit att bli men vi begav oss ut på en runda runt travbanan.

Onsdag min dag att tömköra.Jag skulle hade tid klockan ett men jag tog me henne direkt på morgonen.Gina va dyblöt,det hade verkligen ösregnat tidigare den morgonen.
Stina å Anna hjälpte mig att lasta,d gick super,å så bar det av i transporten.När jag vart där en stund,fick jag en fråga om jag kunde tömköra nu för det va en tjej som inte hade fått in sin häst i transporten.Jag skynda mig å hämta Gina.men först gjorde jag en snygg fläta i manen...
Försöker torka Gina.på klädning.lägg märke till den snygga flätan...
Anders började med att fråga om hon va van vid att va tömkörd å det kunde jag ju säga att hon blivit en del.Det märktes att tyckte va kul å höra,å frågade om det va något jag ville veta.Så jag frågade lite.Det var väldigt kort tid vi hade med Anders men jag hann ändå lära mig nya saker.Å några av de saker jag fråga,bekräftade han det jag tänkte.Så det kändes skönt att höra att man va inne på rätt spår!
Vi fick testa å trava över bommar och vi fick lära oss å göra skänkelvikningar längs väggen.
Lycklig över att vara tebax i hagen igen!Innan hemresan.

På torsdag kväll åkte vi hem igen.Efter en händelserik vecka men dunder kul!!

Stina å Danny ska ha stort tack för att jag fick ha Gina där,å för hjälpen!Å Britta å Anna ska oxå ha tack för hjälpen!
Något som va bra va att hon sprungit å inte haft så mycket mat i hagen så från att ha varit fet blev hon riktigt snygg.:)Å jag som va orolig över att visa upp en fet häst.

Oj oj,det här blev en hel berättelse.Hoppas ni orkar läsa.
Kramisar!
RSS 2.0